Irrigatie - Reisverslag uit Soroti, Oeganda van tjeu vinken - WaarBenJij.nu Irrigatie - Reisverslag uit Soroti, Oeganda van tjeu vinken - WaarBenJij.nu

Irrigatie

Door: Tjeu Vinken

Blijf op de hoogte en volg tjeu

28 Januari 2017 | Oeganda, Soroti

Bij het ontbijt vanmorgen nog een engelsman ontmoet die zich hier en in Zuid Soedan bezig houd met het boren van waterputten. Hij had ook nog 2 andere nederlanders ontmoet die hetzelfde deden. Hij was meer dan positief over nederland en zeker op dit gebied.
Daarna opgehaald door een medewerker van Socadido om samen met Pius vandaag naar een irrigatieprojekt te gaan. Wel weer ruim een uur het binnenland in. Daar heeft Socadido een aantal boerenfamilies een generator met sproeier en slang gegeven om zo een stuk land te kunnen beregenen.
Zij werken met ruim 100 mensen samen aan dit projekt om zo in deze droge periode groenten te kunnen verbouwen. Er is daar een waterbron. Het resultaat is geweldig. Over enkele weken kunnen zij beginnen met oogsten terwijl er op andere plaatsen nog nauwelijks geoogst word. De prijs op de markt is dan aanzienlijk hoger en dus ook de inkomsten. Ze zetten alles op papier zodat ze later precies weten wat de kosten en opbrengsten zijn. De oppervlakte word precies opgemeten en weten dus wat het resultaat per vierkante meter is. Dit is hier zeer uitzonderlijk maar word ze door Socadido geleerd en begeleid. Ze doen zelf al het werk en het resultaat is veelbelovend. Deze tuin zal ook als demonstratietuin gebruikt worden voor andere families.
We zijn rond half twee terug..Dit is genoeg voor vandaag. Ik kan mooi op tijd gaan eten. Na mijn middagdutje ga ik nog even te voet naar het centrum een paar kilometer verder. Op de terugweg ontmoet ik nog een groepje nederlanders die hier ook al jaren aan projekten werken. Ze kennen Suzan den Hertog ook van Home Sweet Home waar ik in 2012 ben begonnen.

tjeu

Ik heb altijd al een binding met Afrika gehad en ben nu ook blij dat ik daadwerkelijk iets voor deze mensen kan doen In 2012 ben ik voor de eerste keer naar Uganda geweest Dit word de achtste keer dat ik ga om weer een aantal projecten te ondersteunen bij het verbouwen van voedsel, Om een bijdrage te leveren aan beter onderwijs mogelijkheden en op het gebied van watervoorziening. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn website fffu.nl

Actief sinds 30 Okt. 2016