Back to Jja Jja Bbanga
Door: Tjeu Vinken
Blijf op de hoogte en volg tjeu
23 Februari 2017 | Oeganda, Kampala
Daar ben ik vandaag vast van overtuigd. Tegen negen uur brengt de bodaman me naar de taxiplaats richting Massaka. Vandaag ga ik terug naar Jja Jja Bbanga. Dit ligt ongeveer drie kwartier ten zuiden van Massaka. Ik ga kijken wat het resultaat is van mijn eerdere werk en wil nog wat andere dingen zaaien.
Tien uur vertrekt de bus al. Maar een kwartier later en nog steeds in Kampala stopt hij. Een aantal mensen stappen uit. Even later lijkt het of iedereen dat doet dus ik ook. De reden is niemand duidelijk . We zaten in een vrij nieuwe bus en deze heeft heel uganda minstens 10 keer gezien.
Rond half een zijn we in Massaka en ik stap over in een klein taxibusje richting Kyotera, de grote gaat door naar Mbarara. Half twee vertrekt hij en driekwartier later stap ik uit bij een boda boda plaats. Van hier uit ga ik naar Jja Jja Bbanga het projekt van Sander van Zanten. Al vrij snel na aankomst krijg ik mijn eten. Ze zijn beter voorbereid dan vorige keer. Na wat geeten te hebben ga ik naar de tuin. De bonen staan er niet al te best bij en wat ik in kluitjes gezaaid had daarvan heeft alleen de watermeloen goed gepresteerd.
Ik maak alvast wat nieuwe kluitjes om morgen weer wat te kunnen zaaien.
Ik kijk ook even bij de buurman want hij heeft een hele grote tuin met witte kool, passievruchten, mais, bonen en allerlei boompjes. Het staat er prima bij
Tegen de avond help ik nog wat olienootjes doppen tot het te donker word.
Nog even mijn dagboek schrijven onder de solarlamp buiten en dan zoek ik mijn slaapplek op.