Wereldster - Reisverslag uit Liessel, Nederland van tjeu vinken - WaarBenJij.nu Wereldster - Reisverslag uit Liessel, Nederland van tjeu vinken - WaarBenJij.nu

Wereldster

Door: tjeu

Blijf op de hoogte en volg tjeu

01 Januari 2025 | Nederland, Liessel

Wo. 1 jan. 2025 Onlangs nog contact gehad met Moreen Nyakato. Zij heeft een tuinbouw projekt met groenten en kruiden in de buurt van Fort Portal in het westen van Uganda dicht bij Congo. Ik heb haar voor het eerst ontmoet in 2017 via Ineke Jongerius die daar een Guesthouse had.

Moreen leverde toen al wat groenten en kruiden aan het guesthouse. Ik ben toen bij Moreen langs geweest en haar tuin lag er prachtig bij. Je kon zien dit is iemand met passie en kennis van het tuinieren. We hebben haar toen ook wat zaden gegeven en de jaren daarna blijven steunen. In januari 2024 ben ik weer bij haar langs geweest en ze had nu een tuin op een andere plek buiten Fort Portal.

Maar ze had een grote vooruitgang geboekt en haalt nu een goed inkomen uit de tuin en ze helpt vele kansarme mensen in haar omgeving door haar kennis en vaardigheden door te geven. Moreen is een schoolvoorbeeld hoe je met passie en inzet en wat hulp van andere heel ver kan komen.

Maar het grootste aandeel kwam van haarzelf. Ze ontwikkelde zich steeds verder en in 2020 was ze al boerin van het jaar in haar district. Een paar jaar later is ze met andere boeren en boerinnen hier in Nederland geweest. We hebben haar toen hier in nederland ook ontmoet. Nederland nodigt elk jaar dit soort mensen uit om hier ook weer ervaring en ideeen op te doen. Nu was ze door de FAO Voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties . uitgenodigd om Uganda te vertegenwoordigen in Ethiopie en Italie. Ze heeft tijdens haar bezoek aan nederland nieuwe ideeen opgedaan om op haar projekt toe te passen. Door de kwestie met Wilde Ganzen heeft dit nu vertraging opgelopen. We proberen toch voldoende geld bij elkaar te krijgen om ook Moreen te blijven steunen net als onze andere projekten. Vandaar dat we nu insectenhotels aan het maken zijn om te verkopen.

Evelyn heeft haar leghennen afgelopen maand ingeent tegen de New Castle ziekte. Ze heeft onlangs via fondsenwerving bij haar in de buurt 2500 euro opgehaald. Nu krijgt ze van de nationale NGO in Uganda ook nog eens 2500 euro. Ze zijn bij haar op het projekt geweest en ze hebben het goedgekeurd. Hiermee wil ze een champignon projekt opzetten.

Ze is ook nog bezig met het halen van haar masters opleiding en dit is ook bijna voltooid. Haar bachelor opleiding heeft ze een aantal jaren geleden gehaald en daarna is ze met haar eigen demonstratietuin begonnen. Dit boekt nog steeds vooruitgang.

En via deze weg wens ik iedereen een voorspoedig 2025. En laten we proberen om met z n allen de wereld dit jaar toch een beetje beter te maken.

tjeu

Ik heb altijd al een binding met Afrika gehad en ben nu ook blij dat ik daadwerkelijk iets voor deze mensen kan doen In 2012 ben ik voor de eerste keer naar Uganda geweest Dit word de achtste keer dat ik ga om weer een aantal projecten te ondersteunen bij het verbouwen van voedsel, Om een bijdrage te leveren aan beter onderwijs mogelijkheden en op het gebied van watervoorziening. Voor meer informatie verwijs ik naar mijn website fffu.nl

Actief sinds 30 Okt. 2016